Cécémel
geschiedenis

Over chocolademelk valt heel wat te vertellen: ga je mee op reis doorheen de rijke geschiedenis van je favoriete drank?

 • 250 B.C.

  De eerste
  chocoladedrank

  De Maya’s waren de eersten die cacao bewerkten tot pasta. Ze mengden deze met water en chili en noemden het drankje Xocoatl: dit was de eerste chocoladedrank.

  De eerste chocoladedrank
 • 1400

  Godendrank

  De chocoladedrank Xocoatl had een verkwikkend effect en werd daarom gezien als godendrank. Cacao was dus zeer waardevol en werd gebruikt als betaalmiddel bij de ruilhandel met de Azteken.

  Godendrank
 • 1521

  Cacao gaat de grens over

  Toen ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1519 in Mexico belandde, ontdekte hij de waarde en kracht van cacao en nam het mee naar Spanje. Cacao werd tot de zeventiende eeuw verborgen gehouden voor de rest van Europa.

  Cacao gaat de grens over
 • 1700

  Een klooster vol cacao

  Alleen Spaanse monniken mochten cacaobonen bewerken. Zij maakten nieuwe combinaties met melk, suiker, vanille en kaneel en ontdekten dat cacaodrank warm geschonken ook superlekker smaakt.

  Een klooster vol cacao
 • 1828

  Van boon tot poeder

  De Nederlander Van Houten vond een manier om cacao te bewerken tot poeder waardoor er makkelijker een drankje van kon worden gemaakt. Dit bevorderde de massaproductie, maar de drank kon wel alleen direct na bereiding worden gedronken.

  Van boon tot poeder
 • 1932

  Ten minste houdbaar tot

  Het Nederlandse bedrijf Nutricia ontdekte een methode om chocolademelk langer houdbaar te maken. Hierdoor kwam de mogelijkheid in zicht om chocolademelk te introduceren in de horeca.

  Ten minste houdbaar tot
 • 1949

  Van chocolademelk naar C.c.mel!

  Nutricia, de bedenker van het Nederlandse merk Chocomel, wilde de chocolademelk ook in België lanceren. Maar de naam ‘Chocomel’ was in België al in gebruik. Daarom werden enkele letters vervangen door puntjes, en zo ontstond ‘C..c.mel’. Onder die naam werd de chocolademelk in 1949 geïntroduceerd in de Belgische horeca. Men sprak de naam uit als ‘C-C-mel’, en later zijn we het ook zo gaan schrijven: Cécémel.

  Van chocolademelk naar C.c.mel!
 • 1959

  In een nieuw jasje

  De vooruitgang lijkt niet te stuiten. Hét hoogtepunt van het decennium: Expo 58. Miljoenen flesjes Cécémel gaan er over de toonbank! Een jaar later viert Cécémel zijn tiende verjaardag. De intussen beroemde Belgische graficus en beeldhouwer Paul Ibou werkt op dat moment bij Cécémel en ontwerpt nieuwe verpakkingen en een fris logo voor het merk.

  In een nieuw jasje
 • 1969

  Eindelijk in de winkel

  Supermarkten schieten als paddenstoelen uit de grond en eindelijk is Cécémel ook in de winkel te koop. Vanaf nu kunnen de fans ook thuis genieten van de enige èchte chocolademelk. De twintigste verjaardag van Cécémel wordt gevierd met een spraakmakende spaaractie voor een goudkleurig amulet met de Azteekse ‘chocoladegodin’ Xochiquetzal.

  Eindelijk in de winkel
 • 1979

  De verpakkingspionier

  De meeste gezinnen hebben nu een auto en een bezoek aan de supermarkt wordt een van de favoriete uitstappen. Daar speelt Cécémel op in met de allereerste chocolademelk in een glazen verpakking, gevolgd door chocolademelk in een innovatief tetrabrik.

  De verpakkingspionierel
 • 1981

  Een échte
  ommekeer

  Een ijskoude Cécémel smaakt het lekkerst bij warm weer en dat ontdekten ze ook in de Arabische wereld. De linkerhand in het logo werd omgedraaid, omdat deze daar wordt beschouwd als onrein.

  Een échte ommekeer
 • Jaren '90

  Kleur bekennen

  De pakken van Cécémel waren inmiddels niet meer weg te denken uit de winkels, net als de iconische gele kleur. Daarom werd besloten dat deze gele kleur toebehoorde aan de enige èchte.

  Kleur bekennen
 • 1999

  Vorstelijk 50

  50 jaar Cécémel, een vorstelijk jubileumjaar. De ‘enige èchte’ mag zich ter gelegenheid van zijn gouden jubileum verheugen op vorstelijke belangstelling. Koning Albert II brengt een bezoek aan de fabriek in Bornem, waar de lekkerste chocolademelk van ons koninkrijk gemaakt wordt.

  Vorstelijk 50
 • 2001-2008

  Cécémel gaat door

  In 2001 nam FrieslandFoods Cécémel over van Nutricia. Zij hebben het doel de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.

  Cécémel gaat door
 • 2009

  Verrassend vernieuwend

  Cécémel verrast met de Specials: lekker warme chocolademelk met een scheutje kwaliteitslikeur erin. Een originele manier om in te spelen op de nieuwe horecatrends. Maar ook thuis wordt het extra genieten want ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag pakt Cécémel alweer uit met een revolutionaire vondst: Cécémel Hot, waarmee je in een oogwenk een heerlijk hete mok chocolademelk voor je neus tovert.

  Verrassend vernieuwend
 • 2013

  De nieuwe Cécémel

  Cécémel slaat een nieuwe weg in op vlak van design. Een nieuwe toekomst, maar met de vertrouwde smaak van Cécémel. De enige èchte.

  De nieuwe Cécémel
 • 2015

  En alweer iets nieuws

  In 2015 krijgt het Cécémel-assortiment er een nieuwe variant bij: Cécémel Mager. Een heerlijk milde chocolademelk met maar liefst 81% minder vet. Maar wél met de zo geliefde chocoladesmaak van de enige èchte. Minder calorieën? Dan kun je er ook meer van drinken!

  En alweer iets nieuws